2009. november 13., péntek

Paprikás kelt kalács

Sós paprikás kalács
Egy nagy kalács készítéséhez szükségünk van: 1/2 kg lisztre, csipet sóra, 1/2 marék cukorra, 1/2 marék étolajra, 1 tojásra, 2dl tejre, 3 dkg élesztőre.

A lisztet, sót, cukrot összekeverem és gőz fölött átmelegítem. Egy csipet cukrot teszek a tejbe és ebben felfuttatom az élesztőt. Ezután a lisztet az élesztős tejet és egy kevés langyos vizet összekeverem és bedagasztom majd végül az olajat is belekeverem. A tészta ne legyen túl lágy. Meleg helyen kell keleszteni és ha szépen megkelt újból átgyúrom. Majd jó vékonyra kinyújtom.

A következő töltelékkel megkenem. 2-3 tojást beleteszek egy kisebb lábosba és annyi olajat öntök rá, hogy ujjnyira ellepje. Lassú tűzön kevergetem és jó darabosra főzöm ezt követően leveszem a tűzről és 3 kávéskanál paprikát szórok bele és ízlés szerint sót.

Ezt a masszát a kinyújtott tésztára kenem. A két szélét behajtom, hogy ne follyon ki a töltelék. Felhengergetem a kalácsot és kiolajozott tepsibe helyezem. Langyos helyen kelesztem és mikor szép nagyra dagadt megkenem a tetejét tojás sárgájával, majd beteszem a forró sütőbe. Bármilyen kelt tészta készítésénél érdemes egy tál forró vizet is betenni a sütőbe így gőz keletkezik és finomabb lesz a tészta.

Nincsenek megjegyzések: