2009. november 6., péntek

Kelt ostoros "rétes"




A kelt tésztás sütik közül ez az egyik legfinomabb kalács. Kissé macerás elkészíteni de isteni fonom. A hétvégén is ilyet készítek a fiam névnapjára.


A tészta hozzávalói: 60dkg liszt, 3 tojássárgája, 3 csapott evőkanál cukor, 4dl langyos tej, 5dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj

A töltelék hozzávalói: 25dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 evőkanál kakaópor


A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, ide kerül a tojássárgája. A cukrot a tejbe szórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a liszt közepébe öntjük, megsózzuk, majd jól bedagasztjuk, közben az olajat is beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.



Közben a töltelékhez a margarint a cukorral habosra keverjük és a kakaóport is hozzáadjuk. A tésztát enyhén belisztezett gyúrólapra borítjuk, hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként jó vékony téglalappá nyújtjuk. Kakaós krémmel megkenjük, azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhatjuk majd a tésztát lehetőleg minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két kalácsot egy kb. 30x20 centis kivajazott tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha tészta a tepsi oldalához ér, így csak fölfelé növekedhet. 10-15 perces pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, 35 percig sütjük.


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések: